Tando enfiléu yo mexe na caleya...

18.12.06

print this page
send email

Y dempués qué?
"La resaca ye l'apaición d’un conxuntu de síntomes al día siguiente de beber alcohol escesivamente, dempués de mexar na caleya, perder la montera y hasta’l calzonciellu si la nueche acaba bien”
La resaca ye la única enfermedá universal qu'afeuta a tolos seres humanos, sían probes o ricos, sían negros o blancos, del Uviéu o del Sporting. En dalgunos caso fálase de xente qu’algamó la inmunidá, pero siempre sueles ser lleendes urbanes, o dalgún paisanu qu'entá nun la soltó y por eso nun la sufre.
Los síntomes son variopintos:
1. Dolor de cabeza, que pue manifestase en diversos estadios, dende un simple dolorín nes vidayes hasta que paez que te tan afuracando con una parafusa na base’l craniu.
2. Dolor de barriga, pasa lo mesmo que cola tiesta, dende un piquiñu malestar hasta cagar trito hai un universu de posibilidaes.
3. Amnesia, esti síntoma suel venir en rellación a lo bien que lo pasasti'l día anterior, cuanto meyor lo pasares más amnesia tienes. Y col focicu de la to moza o mozu al día siguiente, a mayor focicu menos coses recuerdes haber fecho.
4. Incrompresión del reló. -¿A qué hora llegasti ayer que nun te sentí?. Tú llegasti a les 8:00 la mañana borrachu como una perra. –Nun sé… sedrién les 3:00 o les 4:00…
5. Pastosidá bucal, que ye tener la boca como una alpargata.
6. Los zapatos que llevasti esa nueche tan pa tirar.
7. Lentitú cerebral, que nun andes vivu.
8. Hipersensibilidá a la lluz, al soníu, a los golores, a les visiones, a too…

Vamos a ver agora unos cuantos conseyos pala resaca:
El primeru ye… POR NADA DEL MUNDIU VOS GOLÁIS LES MANES ENSIN LLAVALES PRIMERO!!!
Esto ye fundamental… lo primero pol fogonazu que vos pue dar, y lo segundo por que reduz l'amnesia… y hai vegaes que l'amnesia ye bono.

REMEDIOS PALA RESACA:
Toma una dieta depurativa. Nada de fartase a comer les sobres del corderu a la estaca y los langostinos, por mui bonos que paezan, que tean de la cena de fin d’añu. Espárraguinos, carne y pescaos a la plancha, o un caldín de verdures, ayudaránte a reponete.
Bebe munchu agua. La falta del líquido elementu nel nuesu organismu ye la causante del dolor de cabeza y la sensación de sede que nos invade nesti estáu. Hai que reponer los líquidos perdios pola inxesta d’alcohol.
La vitamina C ye mui bona, d’ahí que siempre recomendase beber zumu de naranxa.
Pal dolor de cabeza, dalgo no qu'enxamás pensasti: aspirina.
Duerme y descansa. Una bona siesta lo cura too.
Una receta de mio güela pala resaca: xunta llechuga, kiwi y pomelu na llicuadora y bebelo too relaxadamente hasta qu’escample. Como dise, la vitamina C ye la nuesa meyor aliada.
Combatir la resaca con alcohol nun ye conveniente. El refrán "un clavu con otru clavu" ye meyor nun aplicalo nesti estàu. Lo qu'algamaremos ye paliar la resaca prollongando la borrachera, pero tarde o temprano, el dolor de cabeza volverá a apaecer.

MITOS SOBRE LA RESACA:
Debese tener cudiáu colos mitos de que l’alcohol ameyora la resaca, lo que produz ye empeorala, yá que ye la mesma sustancia tóxica que causó los sos efeutos.
Otru mitu ye que les pastilles de vitamina B6 tomes enantes o dempués de beber eviten la resaca, pero la única utilidá d’esta vitamina ye la so aplicación por vía intramuscular en casos graves p'acurtiar, que non eliminar, los efeutos secundarios d’una intoxicación etílica. Tampoco ye mui cierto que beber agua en asgaya pa mexar ameyore la resaca al favorecer la eliminación d’alcohol, porque l’alcohol eliminase a una velocidá de siete gramos por hora y ye imposible acelerar el ritmu.
La creencia popular diz qu'una cucharada d’aceite tomada enantes de beber reduz l’absorción de la bebida, pero ye totalmente falso yá qu'al facelo nun se cubre tola superficie del estómagu y la parte llibre absorbi l’alcohol a la mesma velocidá.

PREGUNTES Y RESPUESTES SOBRE LA RESACA
¿Los efectos del alcohol son mayores nes muyeres?El corazón de les muyeres ye más sensible a l’alcohol. En comparación colos homes, les muyeres sufren antes los efeutos negativos de la bebida, inda inxiriendo una cantidá inferior. "El consumo de drogues, como l’alcohol o la nicotina, posee un pior impautu nes muyeres que nos homes", según un nuevu estudiu publicáu n’Alcoholism: Clinical & Experimental Research.
¿Por qué toi rotu al día siguiente?Cuando bebemos alcohol n’escesu baxanos la cantidá d'azucre nel sangre. Esto ye porque l’etanol, principal componente del alcohol, acelera la transformación del glucógeno (sustancia de reserva que s'encuentra nel fígadu y que s'encarga d’almacenar azucre) en glucosa. Esta glucosa recién producida eliminase mui rápidamente, lo que fai que nos sintamos débiles y cansaos.
¿Y la sede?Lo primero que pensamos cuando nos llevantamos con 'resacón' ye en llegar hasta’l grifu. Y ye que l’alcohol dexa fuera de combate a una hormona antidiurética que controla’l nivel de líquidos nel cuerpu ordenando al reñón que reabsorba agua de la orina. El Nuesu reñón entós empieza a eliminar más agua de la que tomamos, polo que l'organismu buscala n’otros órganos y provocanos esa sensación de sede.
¿Quién tá amartellando la mio tiesta?La principal consecuencia de que’l reñón elimine tanta agua ye la sensación estrema de sede pero, además, la búsqueda d’agua nel organismu fai que les membranes que recubren el cerebru (les meninxes) pierdan líquido. Al reducise la cantidá d’agua dilátense los vasos sanguíneos para intentar que’l nuesu cuerpu recupere l'equilibriu y llevar más líquido al cerebru. Esta dilatación produz el terrible dolor de cabeza.
¿Y los ardores d’estómagu?Quizábes lo pior de too sía la batalla gastrointestinal que se forma tres la borrachera. Nel estómagu, aunque en dosis controlaes aumenta les secreciones riques n’ácidos y ameyora la dixestión, l’etanol n’escesu irrita y provoca erosiones na mucosa y les parees estomacales, lo que puede desencadenar nuna gastritis.

1 bilordios:

Anónimo dijo...

jajajajajajajajaja, enxamás habia leído daqué tan per bien esplicao sobre la resaca, gracies pela ayuda y la sabiduría recibía.

un saludín dende la cuenca y OFICIALIDÁ PAL ASTURIANU.

Maruxa.